Asahi Pentax Spotmatic – Η “μητέρα” των SLR όπως τις ξέρουμε σήμερα.

Πολλοί πιστεύουν πως οι μηχανές SLR (Single-Lens Reflex) που σήμερα έχουν αντικατασταθεί από τις DSLR (Digital Single-Lens Reflex), είναι μια σχετικά σύγχρονη εφεύρεση, αλλά δεν είναι, καθώς οι πρώτες SLR έκαναν την εμφάνιση τους το 1948. 

Η πρώτη SLR ήταν η Ουγγρικής κατασκευής Duflex (1948) και η δεύτερη ήταν η Contax S (1948) η οποία καινοτόμησε με την τοποθέτηση πενταπρίσματος που διευκόλυνε ακόμη περισσότερο την δυνατότητα του φωτογράφου να βλέπει μέσα από τον φακό το θέμα του. 

asahiflexΤο 1952, η Ιαπωνική εταιρεία Asahi Optical (έτος ιδρύσεως το 1919), παρουσίασε την δική της εκδοχή, που ήταν το μοντέλο Asahiflex. Όμως αυτές οι μηχανές, δεν ήταν και ότι το καλύτερο, καθώς παρουσίαζαν πολλές σχεδιαστικές “ατέλειες”.

 

Η απάντηση στην δυσχρηστία των πρώτων SLR, ήρθε μερικά χρόνια αργότερα από την Asahi Pentax, με το θρυλικό πλέον μοντέλο, την Spotmatic που αντικατέστησε το μοντέλο Asahiflex.

asahi-spotmatic.jpg

Η Asahi Pentax Spotmatic, που παρουσιάστηκε το 1957, έβαλε τις βάσεις που εξακολουθούν και υπάρχουν έως και σήμερα σε όλες πλέον τις φωτογραφικές μηχανές με σύστημα SLR, παρουσιάζοντας καινοτόμες λύσεις που έκαναν την ζωή των φωτογράφων πολύ πιο εύκολη. Το σημαντικότερο όλων, η τιμή της ήταν τόσο ανταγωνιστική, που επέτρεψε σχεδόν σε όλους να αποκτήσουν μια φωτογραφική μηχανή “επαγγελματικών” επιδόσεων.

Ήταν Asahi Pentax Spotmatic, ήταν η πρώτη SLR φωτογραφική μηχανή:

> με σχεδιασμό φιλικό προς τον χρήστη.

> με καθρέπτη αυτόματης επαναφοράς.

> με μικροπρίσμα για το νετάρισμα.

> με σύστημα “οπλίσματος” στην δεξιά πλευρά

> με μανιβέλα επαναφοράς / μαζέματος του φιλμ

> με σύστημα κουμπώματος φακού Μ42 κάτι που υιοθέτησαν όλες οι εταιρείες

> με σύστημα φωτομέτρησης μέσα από τον φακό που προστέθηκε το 1964, καθιστώντας την Asahi Pentax Spotmatic, ως το κορυφαίο μοντέλο της δεκαετίας.

Έτσι για την ιστορία, η Nikon ενσωμάτωσε όλες τις προτάσεις της Pentax στο μοντέλο της Nikon F (1959) με την Canon να μην κάνει το ίδιο στο μοντέλο Canonflex (1959), κάτι που την οδήγησε να μείνει λίγο πίσω στον ανταγωνισμό.

Μέχρι και σήμερα, η Asahi Pentax Spotmatic, θεωρείται δικαίως η κορυφαία SLR όλων των εποχών και η “μητέρα” των SLR μηχανών όπως τις γνωρίζουμε.

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑